Een scherpe kijk op je eerste bril
Eindelijk is hij er, die eerste bril! Een beter zicht binnen handbereik. Toch wordt het eerst even wennen. Alles ziet er anders uit en daar zijn de ogen van je kind niet op afgestemd. Geen nood: de meeste klachten nemen na enkele dagen al af. Esma Safdi van De Brilstudio Kids geeft enkele tips & tricks mee.
Als je niet goed meer ziet, dan werken je ogen extra hard. Met een bril is dat plots anders, en daar moeten de ogen en hersenen aan wennen. Hier zijn de meest voorkomende kwaaltjes en wat je eraan kunt doen.
Perfect afgesteld montuurtje
Een montuur afstellen? Dat is echt precisiewerk. Vaak moeten er achteraf nog kleine aanpassingen gebeuren. “Dat de beentjes van de bril wat te strak zitten of de neusplaketten wat knellen, merk je pas als je de bril een uur of 2 op hebt”, vertelt Esma. “Kom even langs en dan plooien we het montuur in een betere stand zodat de drukpunten weg zijn. Je kan dit niet zelf, want dan riskeer je dat de bril breekt. Wij warmen het montuur eerst lichtjes op, zo wordt het makkelijk plooibaar.”
Even wennen
“In het begin is het kijken met de bril een beetje raar”, weet Esma. “Vooral bij verziendheid horen we dat vaker. Kinderen hebben dan de reflex om de bril af te zetten. Maar je moet ‘m net ophouden om je ogen te laten gewennen.”
Ook bijziendheid vraagt gewenning, maar dat gaat meestal sneller. Voor bijziende kinderen wordt de wereld in de verte plots heel scherp. Bij verziendheid wordt alles vergroot en voelt het wat vreemd om rond te kijken. “Een eerste bril vraagt altijd gewenning, maar na een paar dagen voelt het zicht als heel comfortabel”, voegt Esma toe.
Veraf of dichtbij?
De ogen en hersenen werken de eerste dagen hard om alles scherp te stellen. En dat lukt wonderbaarlijk snel. Toch kan je wat last krijgen van vermoeide ogen of hoofdpijn. “Bij kinderen merk je vaak dat ze hun speelgedrag aanpassen aan de nieuwe situatie”, aldus Esma. “Ze zoeken een nieuwe afstand tegenover de voorwerpen om zich heen. Zo zal een bijziend kind dat graag kleurt en pas een bril kreeg, de eerste dagen geneigd zijn om meer buiten te spelen. Dat is omdat hun oogjes ontspannen wanneer ze ver kijken met de bril. Jonge, verziende kinderen zullen met de bril net meer geïnspireerd worden door blokken, boekjes of knuffels, omdat de wereld nabij tot op heden veel vager was.”
Neem je tijd
De conclusie? Gun je kind vooral wat tijd om aan de bril te wennen. Daar hebben de ogen en hersenen toch een weekje voor nodig. Hoe snel je kind eraan went, hangt af van hoe sterk de glazen zijn. Ook vraagt verziendheid een andere gewenning dan bijziendheid.
Hou vol en zorg ervoor dat je kind de bril blijf dragen, ondanks de obstakels. Want als je kind de bril vaak afzet, duurt het wennen langer. Blijkt het ophouden van de bril na 3 weken nog steeds een probleem? Ga dan opnieuw langs bij de oogarts.
En niet vergeten: laat de bril jaarlijks gratis controleren. We sturen je daarvoor een kaartje. Zo behoudt je kind zeker die frisse blik!